Talk: HBTQ-historia på film – Dagmar Brunow

Föredrag: HBTQ-historia på film – Arkiv, minne & aktivism Dagmar Brunow

Tid: lördag den 13 oktober  kl. 15:30

Plats: Hörsalen, Lunagallerian, Södertälje

Var finns HBTQ-berättelser och historia på film och i arkiven och hur ser de ut? Vem får berätta dessa historier och vilka får kategorisera queera liv, sexualiteter och kroppar?  Hur präglar bilderna kring queera liv vårt kulturella minne?

Dagmar Brunow, lektor i filmvetenskap presenterar och visar klipp med HBTQ-historia på film – från Hollywoods heterofiering av queerhistorien till lesbisk amatörfilm och videoaktivism.

”Min forskning kretsar framför allt kring migration och minne, feministisk experimentell film, konstnärliga och politiska videokollektiv och deras arkivpolitik, kring queer cinema och transnationellt filmskapande.” /Dagmar Brunow

Dagmar Brunow3

Dagmar Brunow är universitetslektor i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet och har undervisat sedan 1999.

I sitt aktuella forskningsprojekt – Den rörliga bildens kulturarv(länka till text nedan på engelska) (Vetenskapsrådet, 2016-2018) undersöker Brunow hur europeiska filmarkiv gör sitt filmarv tillgängligt online.

Hon är även redaktör för antologin ”Queer Cinema” (Ventil Verlag 2018, med Simon Dickel) och mångårig medarbetare och programsättare för Hamburg International Queer Film Festival.

English: Dagmar Brunow is a lecturer in Film Studies at Linnaeus University in Växjö (Sweden). Since 1999 she has been teaching Film Studies at the universities of Lund and Halmstad, as well as Gender Studies at Södertörn University (Sweden). Her research centres on cultural memory, documentary filmmaking, the essay film, experimental and avant-garde filmmaking and video. 
Brunow’s current research project on film archives and diversity “The Cultural Heritage of moving images” (2016-2018) has been financed by the Swedish Research Council (Vetenskapsrådet). Her book Remediating Transcultural Memory: Documentary Filmmaking as Archival Intervention (de Gruyter, 2015) is a contribution to the emerging field of media memory studies, offering new takes on concepts such as transculturality, remediation and the archive. Dagmar Brunow is co-editor of the first German-language volume on Queer Cinema Studies and a programmer of the International Hamburg Queer Film Festival. She is also a founding member of filmvet.se, the Swedish national association of film studies.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s