Film: Queer Icons, Tove och Tooti i Europa

Tove och Tooti i Europa

Film: Kanerva Cederström & Riikka Tanner, dokumentär 57 min. Finland 2004,          Super 8: Tuulikki Pietilä Text: Tove Jansson

Plats: LUNAGALLERIAN/NOVA/FILMRUMMET Södertälje
Tid: Söndag 14 oktober kl.19.15
Språk: Finska, engelsk text

Tove och Tooti är ett fantastiskt fint dokument och ett måste för den som intresserar sig för queer historia. Filmen bygger på Super- 8 filmad och skriven av konstnärsparet och livskamraterna Tove ”Mumintrollet” Jansson och konstgrafikern Tuulikki Pietilä. Underfundigt och nära skildrar de sina resor och sitt liv tillsammans i Europa åren 1972-1993.  Tove Jansson skrev texterna 1993, Tuulikki Pietilä filmade. Materialet har senare sammanställs till film av Kanerva Cederström & Riikka Tanner och producerades av Hanna Hemila, Handle Productions

<> <> <>

Tove ja Tooti i Europa

Tove and Tooti in Europe is based on silent Super 8 footage shot by the graphic artist Tuulikki Pietilä and the famous author Tove Jansson. During the years 1972 – 1993 they made numerous trips to Europe carrying always the old Konica with them. The 8mm films transmit touchingly the artist’s and the writer’s humorous and original way of observing people, culture and the everyday life.

They have immortalized the lovers in Paris, cats, dogs and fleamarkets in London, horse races in Ireland, graveyards, and breathtaking views of Corsica.The document forms a portrait of a Europe that no longer exists. The profound and candid commentary is based on an interview with Tuulikki Pietilä and on the short stories written by Tove Jansson.

still _europa

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s